Güncelleme Tarihi:
20 yıldır Taksim'deki Hrisovergi Apartmanı'nda faaliyetlerini sürdüren Nazım Hikmet Vakfı'na binayı boşaltmaları için ihtar gönderildi. Boşaltmamaları halinde Beyoğlu Belediyesi tarafından tahliye ve faaliyetlerine son verme işlemi yapılacak.
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı'na ait olan binanın, kiralayan Azade Nisa Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ltd. firmasının isteği üzerine içindeki diğer kiracılarla birlikte, boş ve eksiksiz olarak teslim edilmesi talep ediliyor.
Nazım Hikmet Vakfı açıklamalarında, kiracıların kira sözleşmelerinin devam etmesine rağmen, binanın tadilat amaçlı boşaltılması istendiğini ama aslında otel ve AVM yapılmak üzere bu inşaat şirketine 49 yıllığına kiralandığını iddia ediyor.
Vakfın bir başka iddiası ise şu; “ 116 yıllık tarihi bina yığma tarzda inşa edilmiş ve korunması gerekli tescilli eski bir eser. Binada risk olduğuna ilişkin herhangi bir yetkili Koruma Kurulu kararı ya da onaylanmış bir proje yok”
Binanın kiralanmasına itiraz eden bir başka sivil toplum kuruluşu ise Beyoğlu Kent Savunması. İtirazlarının sebebi ise sadece bu binaların boşaltılması değil. Beyoğlu’nda topyekün yaşanan dönüşüme karşılar. Her gün başka bir binanın tahliye edildiğini ve yerine otel vb. yapıların yükseldiğini dile getiriyorlar.
Kuruluşun avukatı Eren Can, şirketin bu alanları kiraladıktan sonra riskli bina başvurusu yaptığını iddia ediyor.
Can’ın açıklamalarına göre, Azade Nisa şirketi, Taksim’de birden fazla binayı kentsel dönüşüm adı altında kiraladı. Nazım Hikmet Vakfı’nın olduğu bina, Laterne Cafe’nin binası, Yeni Melek Sineması ve Bulgar Kilisesi’ne ait otopark bunlardan bazıları. En ilgi çekici nokta ise, binanın sahibi olan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın, inşaat şirketiyle yaptığı sözleşmede inşaat şirketine vakıftan çok daha fazla söz hakkı vermesi. Sebebi ise diğer sözleşmelere karşı, bu kez inşaat şirketine vekaletname de verilmesi.
Azade Nisa'nın temsilcisi aynı zamanda vakfın yönetim kurulu üyesi mi?
Binayı 49 yıllığına kiralayan şirketin temsil yetkisi Ali Aslan’a ait. Fakat 13 Mayıs 2015 tarihli, Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan karara göre Ali Aslan’ın temsil görevine son verilmiş. İşin dikkat çeken kısmı ise Eren Can’ın savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde Ali Aslan’ın aynı zamanda Balık Rum Hastanesi Vakfı’nın da fahri Yönetim Kurulu üyesi olduğunu iddia etmesi. Ulaştığımız Ali Aslan, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın fahri Yönetim Kurulu üyesi olduğunu ve Mayıs 2015 tarihine kadar da Azade Nisa şirketinin temsil yetkisinin kendisine ait olduğunu doğruladıktan sonra şu açıklamalarda bulundu: “Kesinlikle bina yıkılıp yerine AVM yapılmayacak. Zaten bina hakkında Anıtlar Kurulu’ndan koruma kararı var. Nasıl yıkılabilir ki? Nasıl AVM yapılabilir? Bina aslına uygun restore edilecek.”
"Nazım Hikmet Vakfı diye bir kiracımız hiç olmadı"
Balıklı Rum Hastanesi Vakfı avukatı Neslihan Duran’ın açıklamaları ise şu yönde: “Nazım Hikmet Vakfı diye bir kiracımız hiç olmadı. Vakfımızın kiracısı olan tüzel kişi Ran Organizasyon Ltd. Şti.’dir. Bu şirket, alt kira hakkı olmamasına rağmen sözleşmeye aykırı bir şekilde binayı Nazım Hikmet Vakfı olarak kullanmıştır. Vakıf, binayı kullanırken taşıyıcı kolonları kaldırarak, binanın riskli yapı olmasına sebep olmuştur. Binayı boşaltma nedeni AVM yapılmak istenmesi değildir. Vakıf kararıyla restorasyondan sonra otel olarak kullanılacak”